Po stopách Ľudovíta Štúra – exkurzia zo SJL

vložené 29. 05. 2023 o 11:57

V piatok 26.5.2023 sme sa s triedami 7.A a 8.A vybrali na exkurziu, ktorá sa niesla v znamení významnej osobnosti našich dejín - Ľudovíta Štúra.

Našou prvou zastávkou bola Modra - Múzeum Ľ. Štúra a Pamätná izba, v ktorej zomrel. Tu nás p. sprievodkyňa previedla Štúrovým životom a významnými udalosťami z jeho života.

Po Modre nás čakal starobylý hrad Devín, na ktorý v roku 1836 vystúpil aj Ľ. Štúr so svojimi študentmi. Tu sa zaviazali, že svoj život obetujú národu a pridali si k svojim menám ešte mená slovanské. Hrad ponúkal nádherné výhľady, videli sme rieku Moravu vlievať sa do Dunaja a čo-to sme sa dozvedeli aj z histórie Devína.

Potom nás už čakala Bratislava, presnejšie Staré Mesto, do ktorého sme vstúpili Michalskou bránou, prechádzali sme okolo významných stavieb: budova uhorského snemu (kde rečnil v r. 1847- 1848 aj Štúr), Academia Istropolitana, Dóm sv. Martina, Rollandova fontána (postavená pri príležitosti 1. korunovácie uhorského  kráľa Maximiliána II. V Bratislave), budova SND, hotel Carlton.

Postupne sme sa presunuli k nábrežiu Dunaja, kde sa nachádza socha M. R. Štefánika, československý lev, no a samozrejme nákupné centrum Eurovea, kde sme mali rozchod na nákupy a niektoré dievčatá získali aj foto s herečkou Zuzkou Šebovou. :)

Letné prázdniny 2024
o 91 dní 11 hodín
začínajú sa 28. júna

Učitelské maily

horna súča zelená škola

zelená škola

Copyright © ZŠ s MŠ Michala Rešetku Horná Súča 2012-2024 | Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga