Mimočítankové čítanie - tak trochu inak...

vložené 11. 11. 2021 o 12:11

Naši druháci z 2.B už vedia, že súčasťou vyučovacieho  predmetu slovenský jazyk a literatúra, je v rámci hodín čítania aj mimočítankové čítanie s porozumením. Tentokrát som žiakom pripravila článok „Zaujímavé jablko“.

Ich úlohou bolo prečítať si v ňom všetky ponúkané informácie o tomto obľúbenom jesennom ovocí v uvedenom článku a do písanky napísať informáciu, ktorá bola pre toho-ktorého žiaka, najzaujímavejšou. Dokázať ju správne interpretovať vlastnými slovami, bolo jej ďalšou súčasťou.

Vyučovaciu hodinu sme sediac v kruhu začali piesňou O jabĺčku. V červenom tulivaku, ktorý nielen tvarom, ale  aj farbou symbolizoval jabĺčko, deti prezentovali svoje vedomosti o tomto obľúbenom ovocí.

Dozvedeli sme sa tak, že jablkový strom môže mať aj viac, ako l00 rokov, že najväčšie jablko vážilo 1,5 kg, najviac vitamínov je pod šupkou  ovocia, jeden plod môže v sebe ukrývať až 10 semiačok,  jeho farba môže byť aj modrá a svet pozná toľko druhov ovocia, že keby sme každý deň zjedli čo len 1 jablko z každého druhu, mohli by sme ho konzumovať niekoľko rokov... Z prinesených jabĺčok sme si urobili výstavku a každý pridelil svoju červenú pastelku jabĺčku, ktoré sa mu farbou, tvarom i veľkosťou páčilo najviac.

Vytvorené súťažné družstvá vymýšľali nové slová, ktoré v sebe skrývajú písmenká slova - jabĺčko. A tak sme objavili slová: kĺb, bok, čaj, očko, oko, babka, ako, bojko...

Tanier s pokrájanými jabĺčkami a ich ochutnávka každého potešila.

Bola príjemným, voňavým a osviežujúcim ukončením netradičnej  vyučovacej hodiny, ktorá nám ubehla akosi príliš rýchlo... Na nasledujúci deň nás všetkých milo prekvapil Filipko Mikušinec, ktorý priniesol ochutnať svojim spolužiakom  pokrájané suché jabĺčka zo záhrady svojho dedka.

Eva Veber

Letné prázdniny 2024
o 64 dní 2 hodiny
začínajú sa 28. júna

Učitelské maily

horna súča zelená škola

zelená škola

Copyright © ZŠ s MŠ Michala Rešetku Horná Súča 2012-2024 | Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga