Žiaci z 2.B vo včelíne

vložené 21. 06. 2021 o 20:57

Prvouka 2. ročníka zahŕňa učivo o včele medonosnej. Nieto nad dobrú spoluprácu s rodičmi žiakov. Predstavte si, Adamova mama nám vybavila exkurziu k známemu súčanskému včelárovi – ujovi Paľovi Birásovi.

Veľmi sme sa tešili, no počasie nás stále odsúvalo. Až 10. júna bolo krásne dopoludnie a vhodný čas na návštevu včielok. Čo-to sme už o živote včiel, úľoch, produktoch a spôsobe života vedeli z hodín, prezentácií a rozprávania pani učiteľky. Ale vidieť naozajstný včelín je super zážitok.

Na vlastné oči sme videli úľ (príbytok včiel) zvnútra. Ujo Paľo nám ukázal matečníky, kde sa liahne včielka-matka, ako odchytiť matku, ako sa tvorí plást, ako vyberá medík, fungovanie medometu pre vytáčanie medu. Videli sme med, vosk, propolis. Vieme ako odchytáva roj, ako sa používa kukla, ako vyrobiť rámik.

Pýtali sme sa na choroby a škodcov včielok, kŕmenie v zime, akú má znášku medu, aké druhy jeho včielky vyrábajú. Odložil pre nás votrelca a škodcu, ktorý sa dostal do úľa a chcel si pomaškrtiť – smrtihlava. Zaplatil svojím životom za svoju maškrtnosť a včely ho ubodali.

Aj touto cestou sa chceme ujovi Paľovi ešte raz poďakovať a zaželať, nech sa mu v práci so včielkami darí.

Letné prázdniny 2024
o 69 dní 14 hodín
začínajú sa 28. júna

Učitelské maily

horna súča zelená škola

zelená škola

Copyright © ZŠ s MŠ Michala Rešetku Horná Súča 2012-2024 | Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga